Hawkins Design Group

12,275 SF | Light Industrial Office Warehouse | Gilbert, Arizona

Hawkins Design Group is a professional electrical engineering firm that also specializes in photovoltaic (PV) solar energy systems. The $3 million, 12,275 SF building incorporates the company’s office operations (6,000 SF) along with a large warehouse area (6,275 SF).

A unique steel-framed canopy over the main entry glass wall defines the entrance to the building. This feature is replicated over the office windows to enhance the façade of the building. Similarly, steel beams continue around the side of the building to cover the large outdoor patio making it an ideal place for group gatherings during any season. As an energy-efficient feature, and to display their solar business, they installed photovoltaic solar panels on the building roof and parking structures.

The main interior focus of the project is the large open office area, where project managers work in a collaborative environment highlighted by outstanding light fixtures. The office area is supported by an impressive conference room and a flexible break room area that opens onto the patio. Unique contemporary lighting schemes are featured in each private office to illustrate the variety of possible fixtures and effects that a customer may choose to showcase in their business. Additionally, the lobby, conference room, open office area, and break room floors have been painted a stunning deep blue color reflecting Hawkins’ love of the ocean and its bounty. Subtle blue and white accent lighting can be observed throughout the interior as well.

Developer: Hawkins Design Group
Contractor: Kennedy Design Build
Interiors: Cawley Architects Interior Design Studio

827 Grove

68,760 SF | Class A Office Building | Mesa Arizona

Cawley Architects, LGE Design Build, and the RRS Company teamed up to redevelop 827 Grove, an outdated, vacant, two-story office building in Mesa. Our goal was to create a new multi-tenant Class A office building while also increasing the overall parking ratio from the original inadequate 3.2/1,000 SF ratio to the market-driven requirement of 6.0/1,000 SF.

To do that, the developer decided to reduce the original building square footage from 96,000 SF to 68,760 SF by demolishing 28,000 SF of older one-story office space and repurposing that area of the site to parking. It was a bold move but one that resulted in leasing the building to a single tenant within the first year after construction. Other prominent features of the redesign included removing and redesigning the existing two office entrances, and completely reorienting the building’s main entrance to the dramatic entry featured in these photos.

Owner: RRS Corporation
Contractor: LGE Design Build

Child & Family Support Services

23,490 SF | Corporate Office | Phoenix, Arizona

Child and Family Support Services provide supportive behavioral health services to individuals, couples, and families. Their services focus on the needs of young people with disabilities and behavioral and mental health issues. The principals of this non-profit agency purchased the 2-story office building in east Phoenix and now occupy the first floor. The tenant improvement features bright, cheerful spaces that invite their young clients and their families to feel welcome. The offices feature contemporary components and colors, such as polished concrete floors and glass office doors that slide rather than swing. They also feature a calming aquarium and murals that appeal to the young.

Owner: Child and Family Support Services
Contractor: LGE Design Build
Interiors: Iconic Design Studio

2005 N. Central Avenue

90,000 SF | Seven-Story Office Building | Phoenix, Arizona

Cawley Architects collaborated with DOXA Central LLC, Logos Builders Southwest, McCarthy Nordberg, and Arizona’s Attorney General’s Office to redevelop an outdated seven-story office building into a new state-of-the-art office complex on Central Avenue in Phoenix.  Taking advantage of its prestigious downtown location on Central Avenue and the light rail, the design-build team collaborated to redevelop the property by renovating the seven-story, 63,500 SF tower, and adding a new 26,500 SF three-story addition.  Complicating the site planning effort was the requirement to provide parking for 400 spaces adjacent to the site, and the need to accommodate both the future Art Walk Corridor behind the building and the new Transportation Overlay District (Light Rail) in front.

Owner: State of Arizona
Contractor: Logos Builders Southwest
Interiors: McCarthy Nordburg

Tuft & Needle

31,000 SF | Corporate Headquarters |  Phoenix, Arizona

Tuft & Needle prides itself on quality craftsmanship and honest prices with a new trend in mattress manufacturing and sales. With the remarkable growth of their company, they now require more space for their corporate headquarters. The remodel of an existing historic building in Phoenix, Arizona, now offers a unique and open space to display their product and assist their customers.  Large spacious rooms provide space for offices as well as a conference room with large glass windows that remain open to the entirety of the space. Activities such as yoga, basketball, and ping-pong can take place in the kitchen area. The historical character of the building was preserved and renewed throughout the entire remodel.

Owner: TBD
Contractor: GCON
Interiors: Tuft & Needle

Optum Medical

85,526 SF | Class A Medical Office Tower and Garage | Phoenix, Arizona

This spacious Class A five-story medical office building is located near the intersection of Deer Valley Road and 27th Avenue adjacent to the Honor Health Deer Valley Medical Center.  This Deer Valley Medical Center is designed to offer full-service prestigious space to Class A and Medical tenants.  The project includes a 4½ story parking garage for 302 autos and is connected to the office tower by a large landscaped motor court and entry plaza.  The exterior is composed of horizontal bands of stucco and glass.  A curved, blue glass, curtain wall interrupts the banding, creating a visual contrast and providing balconies on the fifth floor.

Owner: Optum Medical
Contractor: The Weitz Company

Garmin

60,000 SF | Corporate Headquarters | Chandler, Arizona

Located in the Chandler Corporate Center, this contemporary, two-story Design Build project for Garmin’s Southwestern headquarters was constructed with tilt concrete and a high-performance glazing and roof system.

The design features a two-story glass lobby that references Garmin’s worldwide headquarters facility, including the blue and azure banded glass.  The 60,000 square foot building comprises the regional offices for their Automotive, Aviation, and Marine divisions and is designed to accommodate 300 staff.

The interior offices adhere to the design precepts of maximizing natural light into work areas and provide contemporary color schemes that further brighten the workplace environment.  These features support other design elements, including providing multiple collaboration spaces, many with whiteboard walls for the engineering staff.

Outdoor amenities include a covered dining area, basketball and volleyball courts.  The integration of photovoltaic solar panels on the parking canopies for 175 of the 300 car spaces on-site provides a near net-zero energy use and was a key factor in achieving LEED Gold Certification.  As a result of the close integration of interior and exterior sustainable design features, the project was awarded the NAIOP LEED project of the year award for 2014.

Owner: Garmin
Contractor: LGE Design Build
Interiors: Iconic Design Build